De grondstoffen

Een belangrijk argument in onze grondstofkeuze is streven naar evenwicht tussen smaak, voedzaamheid, gezondheid en het sterk ambachtelijke karakter van onze broodcreaties.

Men mag stellen dat onze zelfbereide natuurdesem als een rode draad doorheen het productieproces van ons gamma loopt

Desem
Een desem is een cultuur, dewelke gekweekt wordt uit een voedingsbodem (moederdeeg) en in combinatie met vocht en temperatuur een gisting ontwikkelt. Hoe ouder de moederdeeg, hoe meer aroma’s vrijkomen en hoe smaakvoller het brood.

Eigenschappen van desem

  • specifieke smaak
  • laat ons toe tot 30% minder zout te gebruiken
  • typische structuur
  • door het gebruik van desem blijken de minerale voedingsstoffen zoals calcium, magnesium en ijzer beter opneembaar
  • is een natuurlijke verbeteraar; hierdoor zijn onze broodcreaties gevrijwaard van chemische verbeteraars

Voorts bereiden we onze broden bijna uitsluitend met op steen gemalen meel. Hierbij wordt de ganse tarwekorrel, dus ook de kiem die veel vitamine E bevat, vermalen op traag draaiende molenstenen, wat verhitting voorkomt. Hierdoor blijven koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen spore elementen en essentiële vetzuren bewaard.

Wij gebruiken enkel ongeraffineerd zeezout, wat niet alleen pittiger is van smaak, maar ook rijk is aan jodium.