Ons verhaal

Ons verhaal

DE VIER PIJLERS VAN BIO BAKKERIJ DE TROG

Dag in dag uit bakt een gepassioneerd team van vakbekwame meester-bakkers onder leiding van Hendrik Durnez uw overheerlijk ambachtelijk biologisch brood. Het was Hendrik's jongensdroom om brood te bakken zoals zijn grootvader dat destijds deed; met pure grondstoffen, allen van biologische origine, zonder broodverbeteraars noch andere artificiële preparaten, met respect voor het pure bakkersambacht gekoppeld aan een stevige dosis bezieling.

Biologische Grondstoffen

Onze aarde biedt de meest pure en voedzame ingrediënten. Bij Bio Bakkerij de Trog zien we het daarom als onze plicht om enkel de beste, biologische grondstoffen te selecteren en ze in hun meest originele en eerlijke vorm te verwerken tot heerlijk brood.

Hendrik, onze gepassioneerde meester bakker selecteert zorgvuldig de biologische grondstoffen en brengt ze voorts onder in een uniek ambachtelijk productieproces. Zo bereiden we onze broden bijna uitsluitend op met steen gemalen meel. Op die manier wordt de ganse tarwekorrel, inclusief kiem en vitamine E, vermalen op traag draaiende molenstenen, wat verhitting voorkomt. Hierdoor bieden onze broden dan ook een natuurlijke bron van koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, spore elementen en essentiële vetzuren. Kortom, al het broodnodige!

Lees hier meer over bio!

Biologische grondstoffen

De Factor Tijd

Onze enige verbeteraar… is tijd.

In onze ateliers respecteren we steevast de broodnodige rust en rijs tijden van het deeg en het bijhorend natuurlijk gistingsproces. Sommige broden kennen een proces van wel meer dan 24 uur! Dit zorgt er niet enkel voor dat het brood langer bewaart, maar ook krijgen hierdoor alle aroma’s ruimschoots de tijd om zich te ontwikkelen wat resulteert in heerlijk smakend ambachtelijk brood.

De factor tijd
Ssssssssshhhhhhhhhhht..... hier rust ons brood!

Huisbereide Natuurdesem

Meet Henri:

Henri De Desem werd geboren in het prille begin van de bakkerij. Ontstaan als klein bolletje spontaan gefermenteerd deeg groeide hij uit tot onze enige echte huisbereide natuurdesem! Intussen is hij zo’n 40 jaar oud en loopt hij als een rode draad doorheen ons productieproces. Zijn recept vormt steeds de basis voor al onze desembroden, en sterkt jaarlijks aan in aroma!

Bij Bio Bakkerij De Trog geen inactief desempoeder of gestandaardiseerde industriële starter... pure ambacht is dat!

Een desem is een cultuur, gekweekt uit een voedingsbodem – het moederdeeg.
Lees er hier alles over Henri, het onze desem. >

Henri de desem
Wij bieden kwaliteit, originaliteit, exclusiviteit, authenticiteit, sociaal engagement en bovenal producten met passie gemaakt door bezielde mensen aan!
- HENDRIK DURNEZ - MEESTER BAKKER, BIO BAKKERIJ DE TROG

Het ambacht

Het ambachtelijk karakter van onze broden is uniek door combinatie van drie voorgaande pijlers. Daarbovenop houden we vol aan een unieke, langzame kneed methode en gaat er aan onze creaties nog heel wat handwerk vooraf. Handwerk is voor ons product heel belangrijk, dit bepaalt het karakter en het onderscheidend vermogen van ons product .

Het begint met het afwegen, zo worden niet alle ingrediënten samengevoegd, maar naargelang hun functie op het juiste tijdstip aan het deeg toegevoegd. Het grootste deel van onze broden vormen wij met de hand, gezien de hoge hydratatie van de degen is het soms onmogelijk om dit machinaal te doen.

Ook het aanbrengen van de decoratie en het inkerven van het brood is puur handwerk. Daarna volgt ook het plaatsen van de broden in de oven met de hand en tot slot worden ze handmatig ingepakt.

Het vele handwerk is bepalend voor ons product, hierdoor kunnen wij kwaliteit, originaliteit, exclusiviteit, authenticiteit, sociaal engagement en bovenal producten met passie gemaakt door bezielde mensen aanbieden.

Het enige wat we niet kunnen garanderen is ..... uniformiteit!

Het ambacht

Historiek

Tijdlijn

In de late jaren 70 zag Volkorenbakkerij De Trog het levenslicht, dit in een zoektocht om eerlijke en kwalitatief hoogstaande broodcreaties te brengen. De locatie werd een bakkerswinkeltje in het pittoreske historische stadscentrum van Brugge.

Het aantal trouwe “De Trog brood-lovers” groeide in de daarop volgende jaren sterk, mede door de uitstekende mond-op-mond reclame.

Geen wonder dat het allereerste atelier al snel te klein bleek. De verhuis naar een moderne en nagelnieuwe bakkerij in 2005 Ieper bracht soelaas. Ook deze bakkerij barste al gauw uit zijn voegen, in 2008 werd de site in Ieper verdubbeld in oppervlakte, in 2015 werd die nogmaals verdubbeld.

Het volhouden aan sterk ambachtelijke technieken in combinatie met innoverende digitalisatie, zoals het gebruiken van Google Smart Glasses (2013) in de order picking resulteerde in een beloning van de sector. In 2016 ontving Bio Bakkerij De Trog niet minder dan de Factory Of The Future award, en daar zijn we dan ook bijzonder trots op.

De groei van de Food Associates Group werd geconsolideerd in 2018 met de participatie van BNP Parisbas Fortis in het kapitaal van de groep.

Sinds 2019 slagen we er in CO2-neutraal te produceren door zuiniger met energie om te springen in de productieruimte. Daar is ledverlichting en de energie wordt geleverd door zonnepanelen. De restwarmte van de ovens wordt gebruikt om water te verwarmen.


Het volhouden aan liefde en respect voor traditie tilden we doorheen de laatste jaren naar een hoger niveau. We verenigen kwaliteit en groei aan de hand van een combinatie van ambacht en innovatie.

Hier bakken we voor al onze broodlovers dag in dag uit, en dit 7 dagen op 7, héérlijk puur en écht Bio De Trog brood!